Ciorba de burtă este „felul întâi” preferat al multora dintre noi. Consumată fierbinte, cu smântână din belșug, puțin oțet, ardei iute și usturoi, această ciorbă despre care mulți cred că poate fi consumată doar în restaurante, poate fi preparată acasă, fără mare dificultate și fără ingrediente scumpe. Trebuie doar să urmați corect pașii și să nu vă descurajați.
Ingrediente:
-1 kg burtă de vită (1,5 kg dacă e congelată pentru ca are gheață)
-700 g oase de vită (fără carne, dar cu măduvă și cartilaje)
-2.5 litri de apă
-sare și piper după gust
-1 morcov mare
-50 ml ulei (cam 3 linguri)
-4 gălbenușuri
-200 g smântână de gătit sau fermentată cu 20-25% grăsime
-5-6 căței de usturoi
-4-5 linguri de oțet (sau mai mult/mai puțin) după gust
pentru servit
-mujdei de usturoi, smântână, oțet, ardei iute
Mod de preparare
Puneți osul de vită la fiert în apă cu puțină sare. Îndepărtați spuma care se adună la începutul fierberii, apoi lăsați osul să fiarbă la foc mic cam 2 ore.
Scoateți osul și strecurați supa obținută. Dacă e nevoie, completați cu apă fierbinte. Ar trebui să aveți cam 2-2.5 litri de lichid. Puneți burta decongelată și spălată în supa fierbinte. Lăsați burta la fiert până când e perfect moale, adică furculiţa intră cu uşurinţă în ea. De obicei burta congelată este deja tăiată fâșii. Dacă ați cumpărat bucată întreagă, lăsați-o să fiarbă, apoi o scoateți, o tăiați fâșii și o puneți la loc în oală.
Curățați usturoiul și îl treceți prin presă. Nu puneți usturoiul direct în oală pentru că își va schimba culoarea. Adăugați apă rece, amestecați, abia apoi turnați mujdeiul în oală.
Stingeți focul și dați oala deoparte. Într-un castron încăpător, bateți cu o furculiță cele 4 gălbenușuri cu un praf de sare și le amestecați cu smântâna. Adăugați puțin câte puțin din supa fierbinte amestecând continuu pentru a ridica temperatura amestecului. Dacă turnați smântâna rece în oală, aceasta se va brânzi, de aceea trebuie să turnăm supă fierbinte peste ea. Turnați amestecul de ouă și smântână în oală, puneți și oțet după gust și omogenizați. Dați morcovul pe răzătoarea cu găuri mici. Căliți morcovul ras pentru câteva minute în ulei încins. Puneți pulpa de morcov într-o sită deasă și această sită o scufundați puțin în ciorba fierbinte, în așa fel încât aroma și culoarea morcovului să treacă în oală, dar pulpa să rămână în strecurătoare. Serviți ciorba de burtă caldă, cu mujdei de usturoi, smântână, oțet și ardei iute.
Multumim pentru reteta! Este ciorba mea preferata.